Barf till din hund

Många hundägare förespråkar dieten Barf, vilket är en förkortning för den engelska benämningen ”biologically appropiate raw food”. Tanken och filosofin bakom den här dieten är att hundar bör äta likadant som de hade gjort om de fortfarande levde som vilda djur. Detta är för att hundens biologiska system faktiskt inte har förändrats särskilt mycket under den tiden de har levt som tamdjur, trots att både deras psykologi och utseende har förändrats kraftigt. För att ett djur då ska kunna leva med optimal hälsa och livskraft försöker ägarna efterlikna dieten som hundens vilda förfäder åt, genom råkost och annan mat.

Labrador retriever puppyDetta ingår i Barf

Maten ska innehålla samma balans och typ av ingredienser som hunden naturligt hade tillgång till förr. Spannmål, socker och kött som har processats för mycket går bort. Muskler, senor, ben, fett, inälvor och olika grönsaker är inkluderade i dieten. Maten hettas inte heller upp, utan den serveras vanligtvis rå. Dieten finns till för att låta hunden leva med optimal hälsa och många ägare rapporterar att deras hundar har fått bättre matsmältning, starkare leder och finare päls efter ett tag med Barf. Det finns många olika kostråd, men vissa saker ska du aldrig mata din hund med. Ska du mata hunden med rått kött måste du vara säker på att det inte kan smitta din hund med exempelvis salmonella eller E-coli.

Laga själv är enkelt

Det är inte svårt att börja mata hunden med Barf, för man utgår helt enkelt från hur hunden åt tidigare, sedan sätter man upp dieten efter vad man har tillgång till. Vissa väljer att tillaga köttet och grönsakerna, just för att undvika smitta. Vissa gör det inte, men får sina ingredienser från noggrant kontrollerade djurbestånd. Idag finns det en hel del Barf-hundmat som man kan köpa färdigtillverkad, men det är även lätt att laga det själv. Det kan dock vara bra att ha en extra frys eller kyl, eftersom de råa ingredienserna tar en hel del plats. Med en extra frys kan du även frysa in portioner som du sedan tinar upp efter behov.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

eCelebrity