Bygg din egen hundgård

Om du har turen av att äga en egen trädgård och tomt så är möjligheterna oändliga. Då talar vi inte om vilka blommor och träd som du kommer kunna plantera

eller hur sköna sommardagar med grillningar som du kommer att ha. Vi talar naturligtvis till hundägare som kommer att kunna ge sin hund mycket mer utrymme och frisk luft att röra sig i och hur härligt är inte det?

Hundar behöver mycket motion och möjlighet att få vistas ute, men det är inte alltid som man själv har möjlighet att spendera så mycket tid utomhus. En ordentlig och stadig hundgård gör så att hunden kan få det den behöver och du har möjlighet att pyssla med ditt eget under tiden. Hundgårdar har länge använts av människor för att ge hunden en så optimal vardag som möjligt och sanningen är att hundgårdar faktiskt är mycket enkla att få till och sätta upp.

Bygg din egen

Att bygga sin egen hundgård är inte svårt och det finns många olika alternativ att välja mellan. Använder du dig av material från Buildor kan du t.ex. bygga hela hundgården från grunden, men de allra flesta väljer att köpa färdiga hundgårdar som du endast behöver installera själv. Det är viktigt att komma ihåg att hundgården inte får vara för liten och det finns tydliga mått som man behöver följa. Måtten är baserade på antalet hundar som kommer att visas i hundgården, men även storleken på hundarna är av betydelse. En liten, ensam hund behöver naturligtvis inte en lika stor hundgård som två labradorer.

Mått för hundgården

  • En hund med en mankhöjd under 25 cm behöver ha en hundgård som är minst 6 kvm stor. Har du två hundar av samma storlek behöver hundgården vara 8 kvm som minst.
  • En större hund på en mankhöjd mellan 35-45 cm behöver mer utrymme. Hundgården får då inte vara mindre än 15 kvm stor och om du har två hundar är det 18 kvm som gäller. Har du fler än två hundar behöver du räkna +8 kvm för varje enskild ”extra” hund.
  • Riktigt stora hundar med en mankhöjd på 55-65 kvm kommer ta mycket plats och därför måste du anpassa hundgården efter detta. Har du en hund av denna storlek så behöver hundgården vara minst 18 kvm stor. Två hundar behöver ett utrymme av 24 kvm och därefter plussar du på 12 kvm för varje ytterligare hund om sådana finns.

Förutom måtten så finns det naturligtvis andra regler som du måste ha koll på. Hundgården får t.ex. inte vara helt placerad i solljus, utan en del av hundgården behöver befinna sig i skugga. Det ska även finnas en viloplats för hunden/hundarna och denna måste vara upphöjd från marken. Vatten ska finnas tillgängligt och hunden måste få komma ut minst en gång per dygn ur hundgården för att rastas ordentligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

eCelebrity