Ge din hund en hundgård

Många hundar är gjorda för att vistas utomhus oavsett väder och är gärna ute långa stunder, det finns till och med de som vistas permanent utomhus och har en hundkoja att skydda sig i från väder och vind.

Har man möjlighet att sätta upp en hundgård till sin hund som gillar att vara ute så bör man definitivt göra det. Det finns olika sätt att bygga en hundgård och det beror lite på hur länge och hur mycket det är tänkt att hunden ska vistas där.

Ett enkelt sätt att bygga en egen hundgård är med hjälp av färdiga sektioner som går att hitta hos bland annat Lantbutiken.se i olika format. Det finns några regler att förhålla sig till när man bygger en hundgård. En hund ska alltid ha möjlighet att bete sig naturligt i sin rastgård och ha möjlighet att göra av med energi. Det ska alltså finnas möjlighet för hunden att röra sig fritt, en hundgård ska inte vara en bur. En upphöjd yta ska det också finnas då många hundar föredrar att ligga upphöjt från marken. Om hunden vistas långa stunder, eller till och med permanent i sin hundgård, så behöver det också finnas ett hus eller någon form av hundkoja där den kan ta skydd från väder och vind. Är hunden i hundgården vintertid så ska detta hus dessutom vara isolerat.

Det ska även finnas fri tillgång till färskt vatten. Sedan kan man inreda hundgården med leksaker, eller göra någon typ av hinderbana för att hunden ska trivas.

Man bör tänka på att hundar är flockdjur och ska man ha sin hund ute i en hundgård är det en fördel att de är minst två. Men bara för att de har sällskap av varandra betyder inte det att hundarna får vara en längre stund utan tillsyn än om det hade varit en. Även hundar som bor permanent i hundgård ska ha möjlighet att rastas utanför hundgården minst en gång per dag.

Hur stor hundgård som behövs, eller som är det minsta enligt gällande lagar och regler, styrs utifrån hundens mankhöjd och antalet hundar som vistas där i. Detta är något som man måste kolla upp innan man sätter igång med bygget av sin hundgård, det vore tråkigt om man får backning när hundgården är klart och en eventuell inspektion skulle ske.

Till exempel så ska en hund med en mankhöjd på max 25 centimeter ha 6 kvm att röra sig på, är de två hundar i samma storlek ska de tillsammans ha minst 8 kvm. Är det större hundar, med en mankhöjd på mer än 65 centimeter ska en ensam hund ha 20 kvm, två hundar i samma storlek ska tillsammans ha minst 28 kvm och varje tillkommande hund ska ha ytterligare 14 kvm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

eCelebrity