Hunden och pälsfällning

Alla hundar fäller päls, antingen då och då eller året runt. Pälsmängden som fälls kan vara stor eller liten. I normala fall tappar hunden dock sin päls i samband med att ny päls växer ut. Det gör att man sällan ser på hunden att den fäller. Dock kan det ibland förekomma att hundar får helt kala fläckar på sig. Ibland är fläckarna små, ibland större. I vissa fall kan hunden helt tappa pälsen på stora delar av kroppen. Det här är inte ett normalt sätt för hunden att tappa päls på och när man upptäcker det bör man ta hunden till veterinären.

När hunden tappar päls

Om man som människa tappar hår kan man utföra hårtransplantationer hos Nordic Hair med riktigt gott resultat, men samma alternativ finns inte när det gäller hundar. I några fall växer hundens päls tillbaka, i andra fall kommer hunden att ha en kal fläck där hela sitt liv.

Varför får hunden kala fläckar?

Det finns flera anledningar till att hunden kan få kala fläckar. Det kan handla om hudsjukdomar eller om att hunden fått någon typ av ohyra. Om man upptäcker en kal fläck som hunden inte haft tidigare är det klokt att kontakta sin veterinär. Denna kan då göra en utredning för att se vad fläcken uppstått av. Ofta görs en skrapning på fläcken och eventuellt på hundens päls. Då kan man finna ohyra och annat.

Behandling mot ohyra

Om man upptäcker att hunden har löss , rävskabb eller annan ohyra är det ofta lätt att behandla. I de allra flesta fall finns det droppar man lägger i hundens nacke, och då försvinner ohyran. Hundens päls växer sedan ofta tillbaka när hunden inte kliar sig lika mycket längre. Ibland räcker det dock inte med droppar. Då kan hunden behöva badas med schampo eller någon form av lösning. Ibland får hunden också infektioner av ohyrans bett och det kan innebära att den behöver en kortare behandling med antibiotika för att bli helt frisk.

Sjukdomar och allergi

Olika hudsjukdomar kan också drabba hunden. Även de kan göra att hunden tappar päls. Hunden kan också vara allergisk mot olika saker. Ofta beror pälstappet på att hunden kliar sig eller biter bort pälsen på grund av klåda. En liten fettknöl kan också vara en orsak till att hunden tappar päls. Även sjukdomar som Cushings kan leda till att hunden får en tunn päls som gör att delar av dess kropp kan se kala ut.

Bra foder ger bra pälskvalitet

Överlag kan man se att hundar som får ett bra foder också har en bättre pälskvalitet. Ofta hjälper inte fodret om hunden drabbas av en sjukdom men kala fläckar kan synas lite mindre om pälsen i övrigt är tät och fin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

eCelebrity