Hundens tänder

Två hundar leker

Precis som människor kan även hundar drabbas av olika tandproblem. Några av de vanligaste tandproblemen hos hundar är tandsten och plack som kan leda till tandvärk. För att förbättra hundens tandhälsa är det bra att borsta hundens tänder. Vissa veterinärer rekommenderar att hundens tänder borstas varje dag, gärna med barntandborste. Det finns tandkräm som är speciellt anpassad för hundar. Undvik att ge hunden smetig mat som fastnar i tänderna eller mat som innehåller socker. Friska hundtänder har en pärlvit färg och hundens tandkött är ljusrosa. Hunden har dessutom en fräsch andedräkt.

Valpar har vassa tänder

När valpen föds är den tandlös men inom några veckor får den sylvassa mjölktänder. Orsaken till att valpar har så vassa tänder är biologisk. I det vilda stöter hundar nämligen upp halvsmält föda till sina valpar. Den födan är ofta väldigt seg och innehåller segt kött och muskelhinnor. Valparna behöver då sina vassa tänder för att kunna äta födan. Valparna får sina första permanenta tänder när de är ungefär fyra månader gamla. Vid sex månaders ålder har de permanenta tänderna vuxit ut. Tänderna fortsätter dock att förändras under hela hundens liv beroende på vad den äter. Vissa torrfoder ger hunden sämre tänder. Det är viktigt att följa med hur hundens tänder påverkas när du byter till nya fodersorter.

Många olika tandtyper

Hundar är rovdjur och deras tänder är anpassade för att slita och riva i kött. Längst fram i käken har hunden så kallade incisiver. De är mejselliknande tänder som är anpassade för att skära upp hud på bytesdjur. Bredvid dessa sitter canintänderna som är totalt fyra till antalet. De kallas ofta för huggtänder och deras syfte är att gripa tag i och hålla fast bytesdjur. På sidorna sitter hundens främre kindtänder som kallas för premolarer. Hunden använder premolarerna till att tugga och greppa med. Längst bak i hundens käke sitter molarerna som har till uppgift att mala och krossa hundens föda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

eCelebrity