Hur ska hunden bo?

Många blivande hundägare idag kanske inte ens ställer sig frågan i rubriken – hur ens hund ska bo – helt enkelt för att de inte tänker sig fler alternativ än att hunden ska bo inne i huset tillsammans med sin nya familj. Det är också den absolut vanligaste lösningen bland hundägare i Sverige idag. Hur hunden ska bo beror dock på hur man har tänkt använda sin hund och vilken ras den är.

Att rasen spelar in beror helt enkelt på att alla hundar inte klarar av alla boendeförhållanden. Om man till exempel har tänkt ha sin hund ute under sommarhalvåret, i en hundgård eller hundkoja, kan man inte köpa en chihuahua, en nakenhund eller någon annan hund som är känslig för kallare temperaturer. Däremot passar större och tåligare hundraser som siberian husky utmärkt för den typen av boendeform. Det är kanske vanligast att brukshundar, till exempel jakthundar, bor utomhus i hundgårdar.

Även sådana raser har dock samma grundläggande behov som alla hundar, vilket bland annat innefattar socialt umgänge. Hundar är flockdjur, och mår i längden mycket dåligt av att tillbringa stora delar av dagen ensamma. Om man planerar att låta sin hund bo i en hundgård bör man därför vara beredd på att köpa minst två hundar, så att de kan hålla varandra sällskap. Ett annat behov som man måste tillgodose oavsett boendeform är motionsbehovet. Hunden (eller hundarna) måste med andra ord rastas varje dag, även om de går utomhus i hundgården resten av tiden – det är inte tillräckligt för att tillgodose hundars behov av att röra på sig och göra av med energi.

Det är sällan en ägare till en hund som ska användas som sällskapshund låter hunden bo utomhus. Även om man har tänkt ha sin hund inomhus bör man dock överväga mer exakt hur och var hunden ska bo, det vill säga ha sin plats. Varje hund, oavsett storlek och ras, behöver nämligen ett hörn av hemmet som är hundens eget, din den kan gå när den vill vara ifred och koppla av. Det är viktigt att alla familjemedlemmar respekterar detta, och inte går fram och klappar hunden när den ligger på sin plats. Platsen får gärna vara lite undangömd, till exempel under en trapp eller i ett hörn, så att hunden känner sig trygg där.

Om man driver en kennel eller av en annan anledning har en dräktig hund, kan det också vara en bra idé att ordna med boende inomhus åt hunden som är helt separat från familjens boende, till exempel i en annan del av huset eller genom att bygga ett attefallshus på tomten. På det sättet kan den nya hundfamiljen bo nära varandra och känna sig helt trygga när valparna väl kommer, samtidigt som man som ägare har nära tillgång till dem så att man kan ge valparna och mamman allt de behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

eCelebrity