Lär barnen att umgås med hundar

Hundar är i grunden vänliga och sociala varelser, och de allra flesta hundar har inga problem att vistas tillsammans med barn, eller kan lära sig att vistas med barn om de växer upp med barn i familjen från tidig ålder. För att en relation mellan ett barn och en hund ska fungera är det dock inte bara hunden som måste uppfostras rätt, utan också barnet. Mycket hänger på att man som förälder lär sitt barn hur man behandlar hundar på rätt sätt, och att barnet lär sig att respektera hunden som en levande varelse, och inte bara en leksak.

Det betyder till exempel att man måste sätta upp några regler kring hur hunden ska behandlas. Sådant som är viktigt att ta upp är till exempel när man inte får störa hunden, som när den äter, tuggar på sitt ben, ligger i sin korg eller sover. Det är inte bara för hundens välmåendes skull dessa regler är viktiga, utan också för barnets säkerhet – en hund som väcks plötsligt när den sover kan nafsa innan den ens förstår var den är. Man ska också lära barnet att aldrig skrika på hunden. Därför är det viktigt att barnet förstår hur hunden fungerar, till exempel att en hund aldrig gör något för att vara elak – även om den till exempel skulle tugga på barnets favoritgosedjur. Istället får barnet lära sig att aldrig lämna gosedjuret inom hundens räckhåll.

Annat som är bra att lära barnet i samband med att en valp kommer in i familjen är lite grundläggande kroppsspråk från hundens sida. Barnet behöver till exempel veta att hunden är glad om den viftar på svansen, men att man ska lämna hunden ifred om den morrar eller går iväg. Man behöver inte heller dra sig för att låta barnet vara med när man tränar hunden, och till exempel låta barnet vara delaktigt i att lära hunden sitt eller enklare trick. På det sättet får barnet tidigt erfarenhet av att inte bara leka med en hund, utan också träna den.

Även om man lär barnet allt detta ska man dock som förälder aldrig lämna barnet ensamt med hunden. Det kan verka som att hunden och barnet kommer hur bra överens som helst, och leker lugnt med varandra, men om man går därifrån under bara några ögonblick kan det räcka för att en olycka ska ske. Och ingen hundägare vill ju behöva ta bort sin hund på grund av att man själv brast i sin översyn.

När barnet och hunden väl kommer överens kan de dock båda se fram emot många vilda lekstunder tillsammans. Det finns till exempel ingen vuxen som har samma uthållighet som ett barn och en hund när det gäller att jaga varandra på gräsmattan, eller kasta och hämta bollar. Det enda man då måste tänka på som förälder är att man förser barnet med tåliga och slitstarka kläder. Du hittar mängder med barnkläder av hög kvalitet på kidsbrandstore.se, som håller för alla sorters lekar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

eCelebrity