Utbildningar om hundar

I Sverige finns det väldigt många olika utbildningar att välja mellan både på gymnasiet och högskolan. En del av dem har djur som inriktning och man kan faktiskt gå utbildningar som riktar in sig också på hundar. Det kan antingen vara så att man specialiserar sig på hundens anatomi och sjukdomar, på olika hundsporter eller på vad hundar av olika raser används till.

Att köpa litteratur

När man går på gymnasiet ingår kurslitteratur i den kurs man går. När det gäller högskolestudier är saken däremot annorlunda. Där får man själv köpa in eller låna de böcker man behöver. Litteraturlistan kan bli ganska lång på flera års studier och böcker kostar en del. Det är därför många som väljer att köpa begagnad kurslitteratur för att spara pengar. Det kan också vara klokt att kontrollera med sina lärare om all litteratur verkligen behövs. Ibland kan det nämligen vara som så att litteraturlistan bara inte har hunnit bli uppdaterad.

Ha med sig hund på utbildningen

Om man studerar på högskola får man inte ha med sig hundar till skolan. När det gäller gymnasieutbildningar med hundinriktning är det dock mycket vanligt att man får ta med sig sin egna hund och träna med den. Finns det ett internat på skolan brukar hunden också få bo där tillsammans med sin ägare. Ibland kan det dock vara olämpligt att ta med sig sin egen hund. Så är till exempel fallet om det är en tik som löper eller om hunden kan tänkas ha någon smittsam sjukdom.

Hur hinner man med studierna?

Om man har en hund är det ofta ganska mycket jobb med den. Man måste se till att hunden rastas, tränas och sköts. Då kan det kännas svårt och motigt att hinna med studierna. Om man vill kunna arbeta med hundar på heltid är det dock ofta ett krav att ha vissa kunskaper. Man kanske helt enkelt får prioritera bort andra nöjen som datorspel, läsning eller liknande och istället ta igen skolkunskaperna då. Om man har haft hunden med sig i skolan och tränat den där är det också mycket troligt att hunden behöver en paus lite senare på kvällen och då kan man passa på att studera.

Vad lär man sig?

Vad man lär sig på en utbildning med inriktning hund är mycket individuellt. Många gånger beror det också på vad utbildningen riktar in sig mot. På en gymnasieutbildning får man dock alla de kunskaper Skolverket har beslutat att man ska inhämta. Hundkurserna får man vid sidan av, eller som ersättning för bild, annan idrott eller språk. På högskolan kan enskilda kurser vara mycket olika inriktade. En kurs kan rikta sig mot hundens språk, en annan mot dess anatomi och en tredje mot olika sjukdomar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

eCelebrity